Jakten på innovationsformeln

The search for the innovation formula

Finns det en formel för innovation? Följ med oss när vi söker svaret hos Sveriges ledande innovatörer, forskare och experter.

"...man är aldrig starkare än de personer man får jobba tillsammans med..."

Världsledande kajaker 3D-printas i Värmland

Hur kunde en ensam IT-kille börja tillverka världens vackraste kajaker i Torsby? Innovatören Pelle Stafshede drog igång en kajaktillverkning som är lokal, hållbar och cirkulär. Med ABB:s hjälp fick han flyt i verksamheten.

Friluftsliv och paddling har alltid varit en stor passion för den Karlstad-baserade entreprenören Pelle Stafshede. Intresset var också en ventil i det hektiska liv han levde tidigare, som affärsutvecklare och innovatör inom IT- och reklambranschen. Det var idel resor och presentationer.

 

– Jag tänkte att det skulle vara roligare att ha ett livsstilsjobb och dra nytta av det jag verkligen känner för och kan, säger han.

 

Efter en paddlingstur i Norge bestämde han sig: Han ska börja bygga kajaker. Han grundade bolaget Melker of Sweden år 2015, med det högt uppsatta målet att helt och hållet förändra industrin för outdoor-material för vattensport. 

 

– Jag ville göra de vackraste kajakerna i världen, och göra dem så hållbara som det bara gick. Samspelet mellan miljö och etik är lika viktigt som ekonomin, säger han.

 

Första milstolpen inom 3D-printing

ABB har varit med på resan sedan 2018, de har tillsammans med Pelle Stafshede utvecklat roboten som 3D-printar kajakerna.

 

– För ABB har det varit ett forskningsrelaterat projekt. Vi har fått jättebra stöd längs vägen och kunnat jobba nära deras utvecklingsteam. Vi har kunnat kravställa väldigt mycket, vilket har varit bra för båda parter, säger Pelle Stafshede. 

 

År 2018 printade han den första kajaken. Den var i tre delar som fogades samman. Han minns natten då han stod och sammanfogade delarna med glasfiber till den första prototypen. Morgonen därpå skulle Karolina Skog – dåvarande miljöminister – komma till Värmland och provpaddla den nyligen ihopklistrade båten.

 

– Då hade jag lite puls, för vi hade inte hunnit testa den. Den hade precis torkat när hon paddlade iväg, säger han och skrattar. Det var den första milstolpen i det här projektet.

 

Kompositkajaken går att återvinna

Förutom ABB är Torsby Kommun och skogsföretaget Moelven med som samarbetspartners. Materialet han tillverkar med är en komposit bestående av ‘upcyclade’ fisknät och träfibrer.

 

– Kompositen används också för att ta fram formar till prototyper av kajaker. Det är under utveckling och jag skulle gissa att vi inom två år kan serietillverka kajaker med rätt vikt och styrka. Helt cirkulära och 3D-printade i ett stycke.

 

Fördelarna med att tillverka på det här sättet talar för sig själv, menar han. En del i cirkulariteten är att det går att återvinna det spill som blir till i processen.

 

– Hela kajaken går också att återvinna när den dagen kommer, och det går att skapa en ny båt av en uttjänt, när man blandar in nytt material i kompositen. Därför tittar vi också på pantlösningar av sålda båtar, säger Pelle Stafshede.

 

Hållbar produktion på riktigt

Med Melker of Sweden ville innovatören Pelle Stafshede jobba lokalt. Och ska det vara hållbart på riktigt kan man inte lägga tillverkningen på andra sidan klotet, resonerar han. 

 

– Att frakta en kajak över jorden innebär att man transporterar mer luft än material. Det är helt galet. Det handlar för oss också om att vara nära kunden i produktionen, säger Pelle Stafshede.

 

Det krävs bara fyra personer för att driva en produktionscell, vilket innebär att det är lätt och effektivt för Melker of Sweden att starta lokala produktioner som kan baseras på lokalt spill. 

 

– Vi kan titta på vad det är för restströmmar som finns att tillgå i ett område där vi vill tillverka. Det kan vara majsfiber, bambufiber eller kokoshår. Det kan vi använda i vår komposit. 

 

Innoverar vidare med print on demand

Innovatören Pelle Stafshede har redan flera idéer på hur han kan använda print on demand-tekniken för vidareutvecklingar av kajaken. Dels kan han skräddarsy kajaker gentemot passionerade utövare som vill ha sin båt anpassad efter just deras behov, dels för personer med funktionsvariationer.

 

– Då blir den skräddarsydda kajaken en oerhörd fördel för att så många som möjligt ska kunna utöva sin sport eller hobby. Den spännande tillverkningsmöjligheten i kombination med serieproduktion, det tror jag är grejen, säger Pelle Stafshede.

 

Han lägger snabbt till:

 

– Och förstås att ha kul längst vägen och verkligen göra det vi älskar tillsammans med vänner, familj och partners som delar vår filosofi.

 

Hela artikeln finns här;

https://valjframtiden.se.abb.com/jakten-pa-innovationsformeln/

 


Older post Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published