Vad är en havskajak?

Vad är en havskajak?

Havskajakpaddling är en rolig och givande fritidssysselsättning som många människor tycker om. Det är ett utmärkt sätt att utforska den lokala kusten & skärgården, få lite motion och njuta av havets naturliga skönhet.

Men vad är egentligen en havskajak?

En havskajak är en kajak som är utformad för att klara de utmaningar och belastningar som kommer med att paddla på öppet hav. Den är vanligtvis längre och smalare än andra typer av kajaker, vilket ger möjlighet till högre fart och en bättre kursstabilitet. Havskajaker har också en mer utpräglad rocker (uppsvängd för och akter/bananform) för att möta vågorna och sjögången på ett effektivt sätt.

En annan viktig egenskap hos havskajaker är att de har betydligt mer vattentätt packutrymme än andra kajaker. Detta gör att de kan användas för längre turer där du behöver ta med dig mer utrustning och mat.

Packutrymmet på havskajaker är i regel vattentätt och förseglat med väggar i kajaken och luckor på däck för enklare packning.

Fördelarna med att använda en havskajak är många. Förutom den högre farten och den bättre kursstabiliteten ger en havskajak ofta också en mer bekväm och säker upplevelse på vattnet. Havskajaker är också oftast mer tåliga och hållbara än andra kajaker, vilket gör att de kan hålla längre och kräva mindre underhåll. Dessutom är de säkrare än många andra kajaker och kanoter på grund av att de vattentäta packutrymmena också fungerar som flytkroppar och gör att kajaken inte kan sjunka.

Så om du är intresserad av att paddla längre turer eller på öppet hav, är förmodligen en havskajak det perfekta valet för dig.

Vi på Melker har tillverkat havskajaker i komposit i snart 10 år och är idag ledande på marknaden när det kommer till hållbarhet och design. Är du sugen på att köpa en egen kajak hittar du alla våra modeller här tillsammans med 5 bra tips att tänka på när du ska köpa kajak!

Vad du ska tänka på när du köper kajak!

Havskajakens delar

En havskajak består av flera olika delar, här nedan listar vi några av de viktigaste som är bra att känna till.

  • Däck & Skrov: Används när du ska beskriva ovandel (däck) eller underdel (skrov) på kajaken. Där däcket alltså är hela den övre halvan av kajaken och skrovet är hela den nedre halvan. På många kajaker finns en tydlig skarv mellan däck och skrov eftersom de oftast byggs i två delar och sätts ihop.
  • För och Akter: För på en kajak är den främre delen på kajaken, normalt sätt den del framför sittbrunnen. Akter är den bakre delen på kajaken, normalt sätt den del bakom sittbrunnen.
  • Skädda är en fena som kan fällas in och ut ur en skäddabox som sitter under kajaken långt bak. Skäddan används för att motverka/kompensera mot vindens påverkan på kajaken.
  • Skäddareglage används för att justera hur mycket skäddan är utfälld under kajaken. Sitter normalt sätt så att det enkelt kan justeras när du sitter i sittbrunnen.
  • Roder Sitter normalt sätt längst bak på havskajaker och kallas för släproder. Det finns även underliggande roder som sitter ungefär där skäddan sitter men det är ovanligt på havskajaker. Rodret används för att styra kajaken och fälls oftast upp eller ned med hjälp av en lina på däck. När rodret är nedfällt i vattnet styrs det med hjälp av pedaler som sitter som fotstöd i sittbrunnen.
  • Packluckor/skottluckor är de luckor som skyddar kajakens olika packutrymmen(skott) mot vatten. De allra flesta havskajaker idag har 3 separata skott. Ett förskott i fören på kajaken, ett fikaskott precis bakom eller framför sittbrunnen och ett akterskott i aktern på kajaken.
  • Sits är den plats där du sitter i kajaken. Hela utrymmet där du sitter kallas för sittbrunn.
  • Lårstöd finns på en del kajaker och är då en del av sittbrunnssargen. Lårstöden används för att ge paddlaren bättre kontakt med kajaken.
  • Dynamiska linor/Gummicords är de linor som går från sida till sida på kajaken. De används för att fästa utrustning på kajaken så som pump, flottör eller vattenflaska.
  • Statiska linor är de linor som går längst med kajaken. De är statiska och används för att hantera kajaken vid räddningar och liknande.
  • Handtag sitter ofta fast i de statiska linorna längst fram och bak i kajaken och finns där för att göra det lättare att lyfta kajaken. Det rekommenderas dock ej att lyfta en lastad kajak i handtagen då de oftast endast sitter fast med en mindre skruv.

Olika typer av havskajaker

Havskajak är idag den absolut vanligaste kajaktypen i sverige och det de allra flesta menar när de pratar om kajak.

Det har resulterat i att det finns flera olika typer av havskajaker idag, och vilken som är lämplig för dig beror på din paddelstil, vad du ska använda kajaken för och dina personliga preferenser. Här är några av de vanligaste typerna av havskajaker:

  • Touringkajak är utformade för långa turer på öppet hav. De har vanligtvis en lång och smal profil, vilket ger dem en högre fart och bättre kursstabilitet. Touringkajaker har också mycket packutrymme för paddlaren ska kunna få med sig den utrustning som önskas.
  • Playboat/lekfull havskajak är normalt sätt lite kortare än touringkajaker och har ofta skarpare slag. De är lättare att manövrera och svänga men har oftast inte samma maxhastighet som mindre lekfulla kajaker.
  • Skin on frame är den traditionella typen av havskajak som ofta byggs så som inuiterna gjort i tusentals år. De har ett lågt däck och oftast en liten sittbrunnsöppning.
  • Uppblåsbar kajak på senare tid har det kommit uppblåsbara havskajaker. Tyvärr har de ännu ej nått samma standard som "riktiga havskajaker" vad gäller styvhet och egenskaper men de är fortsatt ett bra komplement för dig som vill kunna ta med dig din kajak på ryggen.
  • Grönlandskajak är en kajak som är inspirerad av de traditionella kajakerna som inuiterna paddlat i alla år. De har ett lågt däck och ligger lågt i vattnet. Grönlandskajaker är populära bland paddlare som tycker om att rolla.

Material - Plast eller komposit

Nästan alla moderna kajaker idag är tillverkade av antingen plast eller komposit.

Plastkajaker är tillverkade av hård plast, som kan vara av olika typer, såsom polyethylen, ABS eller PVC. Dessa kajaker är oftast billigare än kajaker byggda i kompositmaterial, men de är också tyngre och har en lägre värmebeständighet. De kan också böjas och deformera sig vid höga temperaturer och vid kraftig belastning.

Kajaker byggda i kompositmaterial, som glasfiber, kolfiber eller linfiber som vi på Melker använder oss av, är vanligtvis lättare, starkare och mer hållbara än plastkajaker. De har också en högre värmebeständighet och kan hantera höga temperaturer utan att böjas eller deformera sig. Dessa kajaker är dock dyrare att tillverka och köpa.

Eftersom plastkajaker vanligtvis är billigare än kompositkajaker byggds de ofta i mer nybörjarvänliga former. En bredare och mer stabil form gör dem lämpligare för nybörjare och för paddling på lugnare vatten, däremot finns risken att de snabbt blir tråkiga då du utvecklas som paddlare. Kajaker byggda i kompositmaterial byggs ofta med en längre livslängd i åtanke och byggtekniken möjliggör mer avancerade former. Detta gör att kompositkajaker ofta väljs av mer avancerade paddlare som har högre krav på sin kajak.

Snart kommer ett inlägg som mer ingående går in på materialval i kajaker. Vill du läsa mer innan dess hittar du bra info här: https://paddling.com/learn/types-of-kayak-materials/

Roder & skädda

Roder och skädda är kajakens två olika rörliga delar. Traditionellt sätt saknade havskajaker bägge och sedan kom skäddan som ett verktyg till havskajaker för att minska vindens påverkan. Rodret är en influens från motions och tävlingskajakerna.

Idag hittar vi många kajaker i sverige med både roder och skädda.

Rodret på en havskajak kallas för släproder och kan fällas upp och ned med hjälp av en lina på däck. Rodret används för att styra kajaken när du paddlar. Rodret manövreras då av fötterna som trycker på fotstöd i sittbrunnen. Tryck höger för att svänga höger och vänster för att svänga vänster.

Skäddan sitter under kajaken i aktern och fälls in och ut med hjälp utav skäddareglaget. Skäddans justering är steglös och den används för att motverka vindens påverkan på kajaken.

Vill du lära dig mer om roder och skädda så har vi skrivit ett inlägg om det tidigare. Du hittar det inlägget här!

Havskajakens historia

Havskajaken har sina rötter i de traditionella kajakerna som användes av inuiterna i Arktis för att fiska och jaga säl. Inuiternas kajaker var byggda av trä och täckta med hud från sälar eller andra djur, och hade en design med en låg profil och en markant rocker som gjorde att de kunde hantera de kraftigaste vågorna och sjögången.

Under 1900-talet började havskajaken att utvecklas och förbättras med hjälp av modern teknik och nya material. Plastkajaker blev allt vanligare, och i början av 1980-talet började man även att tillverka kajaker av kompositmaterial som glasfiber och kevlar. Dessa nya material gjorde att havskajaken blev lättare, starkare och mer hållbar än någonsin tidigare.

Havskajaken har kommit långt från sitt ursprung, och den fortsätter att utvecklas och förbättras för att möta de krav och förväntningar som ställs av dagens paddlare.


Older post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published