Om du någon gång hyrt eller köpt kajak har du garanterat fått frågan - vill du ha roder eller skädda?
Otroligt många och långa disskussioner har utforskat frågan och det roliga är att det inte finns ett svar på vad som är bäst. Det beror på vad du ska göra helt enkelt!
Utan varken roder eller skädda kommer din kajak att vilja styra upp mot vinden. Det innebär att så länge du inte är en av de som älskar att paddla i motvind, kommer du behöva kompensera för vindens påverkan på din kajak, vilket i längden blir både jobbigt och slitsamt för kroppen.
Men är det roder eller skädda som passar dig bäst? Och hur fungerar de egentligen?
Hur fungerar ett roder?
På en havskajak sitter rodret längst bak och fälls ned i vattnet då det ska användas. Det är kopplat med roderlinor till pedalerna i sittbrunnen som gör att du enkelt kan styra rodret med hjälp av dina fötter. Tryck höger för att svänga höger eller vänster för vänster.
Bilden ovan visar en förenkling av hur ett roder fungerar. När paddlaren trycker på pedalen med sin högra fot vinklas rodret ut åt höger (uppåt i bilden). Vatten strömmar då mot rodret som får vattnet att röra sig åt höger. Kraften från vattnet överförs till kajakens akter som då får kraft åt vänster (nedåt). Kajaken svänger åt höger, men i själva verket är det aktern som rör sig åt vänster.
Då det är vattnets strömningar som gör att kajaken får kraft att svänga krävs det att kajaken rör sig framåt för att ett roder ska fungera. Ju mer fart desto mer vattenkraft = snabbare sväng.
Hur fungerar en skädda?
Skäddan är en "fena" som sitter i aktern på kajaken. Den kan justeras upp och ner men kan ej röra sig i sidled som ett roder. Skäddan kan därför endast användas för kompensera vindens påverkan på kajaken och du får använda din paddel och olika styrtag för att svänga din kajak.
En vanlig missuppfattning är att man tror att skäddan endast är på eller av. Sanningen är den att det är ett riktigt precisionsverktyg som du kan finjustera för att få din kajak att göra precis det du vill, oavsett väderförhållanden.
Tumregeln jag brukar lära folk när jag instruerar är att om du vill svänga upp mot vind ska du dra upp din skädda (skjuta reglaget framåt). Vill du svänga ner från vind ska du dra ner din skädda (skjuta reglaget mot dig). Alltså - vill du paddla rakt fram men känner att din kajak svänger upp mot vind - dra ner skäddan lite. Känner du att kajaken svänger ner från vind - skjut skäddan uppåt lite. På detta sätt kan du finjustera tills du får din kajak att gå rakt oavsett vindförhållande.
För att verkligen lära dig och förstå rekommenderar jag att testa och se om du kan svänga din kajak med enbart skäddan och få den att gå dit du vill. Det är en superbra övning för att få förståelse över hur du kan jobba med skäddan. Personligen jobbar jag alltid väldigt aktivt med den när jag paddlar och finjusterar ofta så att min kajak alltid gör som jag vill.
Teorin bakom kajakens lovgirighet (överkurs)
Anledningen till att kajaken svänger upp mot vind, lovar, beror på att kajakens för (längst fram på kajaken) fastnar i "nytt vatten" när den drivs framåt medans aktern glider genom turbulent vatten och blir mycket lättare att flytta i sidled. Det resulterar i att när vinden blåser på kajaken kommer fören vara mycket svårare att flytta i sidled än aktern vilket gör att kajaken lovar. Eller rättare sagt, aktern rör sig bort från vind snabbare än vad fören gör.
Roder eller skädda - Vad ska jag välja?
Som du nu vet är skädda och roder två helt olika saker och det är svårt att jämföra de mot varandra. Det handlar helt enkelt om hur du tycker om att paddla samt hur du tänkt använda din kajak.
Föredrar du att fokusera på framåtpaddling och få kajaken att driva snabbt framåt skulle jag rekommendera en kajak utrustad med roder. Gillar du att paddla mer lekfullt och styra kajaken med kropp och paddel rekommenderar jag en kajak med skädda.
Personligen gillar jag att paddla med enbart skädda när jag är ute över dagen. Gör jag en längre tur, eller ska göra en större överfart har jag gärna roder.
När du ska köpa kajak gäller det helt enkelt att fundera på hur du tänkt använda den. Idag är många kajaker utrustade med både skädda och roder vilket kan vara väldigt praktiskt då du slipper välja. Personligen paddlar jag idag en Melker Rödlöga som har både roder och skädda. Rodret är uppfällt i de allra flesta lägen då jag tycker det är roligare att paddla med enbart skäddan. Jag ångrar inte en sekund däremot att min kajak har rodret monterat då det är otroligt skönt när jag väl vill ha det!
Vill du ha mer tips på vad du ska tänka på när du ska köpa kajak?
Läs vårt inlägg om vad du ska tänka på innan du köper kajak, eller skriv till oss i livechatten så hjälper vi dig gärna!