Ta hand om din kajak så den kan ta hand om dig!

Take care of your kayak so it can take care of you!

Precis som med en bil villhöver din kajak regelbunden service. Ha som vana att se över hela kajaken med jämna mellanrum för att tidigt upptäcka skador och slitage.

I detta inlägg har My sammanfattat lite tips och tricks i hur du ser över och tar hand om din kajak.

Håll kajaken ren

Att hålla kajaken ren är kanske det enklaste du kan göra för att förlänga livslängden.

Saltvatten skyndar på slitage och korroderar metalldelar. Rostfria metaller som används i kajaker är motståndskraftiga mot rost, men inte till 100%. Kristalliserat salt i kajakens olika rörliga delar och linor skyndar också på slitaget.

Sand, smuts och grus fastnar gärna i de rörliga delarna på din kajak, det gör dem kärva och ökar slitaget på dem. Inuti kajaken, t.ex. under dina hälar när du sitter och paddlar ökar slitaget markant om du har en saltig och smutsig kajak. Är kajaken sliten ökar risken för sprickor när kajaken flexar eller får stötar.

Skölj av dina fötter och skor innan du sätter dig i kajaken och tvätta av kajaken med sötvatten, både på in och utsida, efter användning i saltvatten. Var extra noggrann med skäddaboxen, rodret, luckorna och pedalerna.

Skäddan

Skäddan är kajakens dramaqueen och behöver en del kärlek för att fungera som den ska.

Skäddan är en fena du fäller ut under kajaken för att kontrollera lovgirigheten. För att lära dig med om skäddans funktion under paddling, läs Emils blogginlägg här!

För att lära dig med om mekaniken, häng kvar här.

Det finns olika sorters skäddor som fungerar på lite olika sätt, den vanligaste är en vajerskädda och det kommer vi prata om i detta inlägg. Skäddabladet är själva fenan du kan se under båten, när den är infälld är den i skäddaboxen.

I skäddabladet sitter det en vajer som leder fram till skäddareglaget som finns inom räckhåll från sittbrunnen. Öppnar du akterskottet kan du se skäddaboxen från insidan och skäddatuben som skyddar vajern mellan boxen och reglaget. I toppen av skäddabladet finns det ett litet hål, där kan du knyta fast ett tunt snöre för att underlätta när skäddabladet fastnar inne.

Utöver att hålla skäddans alla delar rena från grus, sand och smuts är det även bra att tänka på följande för att din skädda ska fungera så bra som möjligt. 

  • Undvika att släpa båten, framförallt på mjuka sandiga stränder.
  • Dra upp skäddan när du paddlar på grunt vatten eller ska upp på land.
  • Använd ibland siliconspray på de rörliga delarna efter tvätt
  • Testa skäddan med reglaget i början av paddelturen, om den inte rör sig, be en vän dra ned skäddan i bladet eller gå i land för att kontrollera att den inte sitter fast. Tvinga aldrig ner skäddan med reglaget.
  • Var försiktig med skäddareglaget när du kliver i och ut kajaken, gör kamraträddning eller lastar kajaken.

Felsök skäddan

Det vanligaste problemet med skäddan är att den fastnar uppe. Tvinga aldrig skäddareglaget, då kan du förvärra ett lättlöst problem.

  1. Börja med att göra rent i skäddaboxen runt skäddabladet och dra ut den manuellt genom att dra i bladet. Skjut skäddan in och ut ett par gånger och testa sedan med reglaget på nytt.
  2. Smörj de rörliga delarna med siliconspray. Spraya sparsamt på reglaget och in i skeddaboxen där vajern går in i kajaken. Skjut skäddan in och ut ett par gånger och testa med reglaget på nytt.
  3. Skäddatuben är röret som går från skäddaboxen i aktern fram till reglaget vid sittbrunnen. Öppna alla luckor och inspektera tuben så att den är hel och går rakt och jämt längst med kajaken. I akterskottet ska den fästa i skäddaboxen och vid sittbrunnen ska den sitta fast mot reglaget. Om skäddatuben är lös eller krokig kan det påverka skäddans funktion. 
  4. Om steg 1, 2 & 3 inte ger resultat börjar vi nu misstänka att vajern är knäckt. Det kan den bli av krock med skäddan utfälld eller vid försök att tvinga ner skäddan med reglaget. För att komma åt skäddavajern behöver du ta loss reglaget. Skruva ut skruvarna och bänd försiktigt bort de små plastlocken. Skruva loss reglaget och dra ut skäddabladet manuellt så långt det går. Haka av skäddabladet och dra ut vajern. Vajern ska vara rak och jämn - om den är “vikt” och har en kraftig sväng behöver den bytas ut. Du kan enkelt beställa en ny skädda här.

Luckor och last

Luckorna och packutrymmerna i din kajak är anledningen till att den inte sjunker när den välter, därför är det värt att se över luckor och skottväggar även om du inte paddlar med packning.

När du packar din kajak, var noga med att inte skada/klämma roder eller skäddatuber, skava på insidan av skrovet eller skottväggar. Packa kajaken jämt och inte överdrivet tungt, det kan leda till annorlunda/sämre eller farliga vattenegenskaper och potentiellt missforma kajaken. 

Om luckorna är svåra att få på eller inte är helt täta, torka av dem så att de är rena från grus, sand och smuts och spraya dem med lite 303 aerospace protectant.

Ibland är det dags att byta ut luckorna och då hittar du nya här.

Kompositkajaker

Kompositkajaker kan byggas av en rad olika material. Det gemensamma för alla kompositer är kombinerandet av en fiber och ett matrismaterial, resultatet ger ett material som är lätt och starkt. 

Traditionellt används glasfiber som armering och polyester som matrismaterial men det finns många olika alternativ för att ge laminatet olika egenskaper. Alternativ för fibrer är kolfiber, aramid, linfiber, hampa och jute och för matrismaterialet är det vanligaste polyester, vinylester eller epoxi. Till vardags behöver du inte veta vad din kajak är byggd av, men skulle olyckan vara framme är det bra att veta så att lagningen kan göras med rätt prylar. 

Det yttersta lagret på kajaken är gelcoat och med tiden kommer den bli repig och sliten. En helt orepig kajak är en oälskad kajak och så länge reporna inte  är väldigt djupa påverkar det inte funktionen.

Kompositkajaker tål mer stryk än vad många tror och skulle det behövas går det mesta att laga. Ju tidigare en skada upptäcks ju lättare kommer det vara att åtgärda den. Jag rekommenderar att regelbundet se över hela kajaken. Undersök om kajaken har några gropar, utbuktningar eller sprickor. Klämm och känn på hela båten så att den känns jämn, slät och styv.

När du ser över din kajak leta också efter platser där gelcoaten eller laminatet är tunn eller slitet av användningen, det är vanligast under dina hälar inuti kajaken eller under längst med köllinjen.

För att hålla kajaken snygg längre och skydda gelcoaten mot onödigt slitage rekommenderar jag att polera av och vaxa kajaken ett par gånger om året. För att göra ett repigt skrov lite snyggare använd ett polermedel/rubbing med slipande egenskaper och lägg sedan ett lager med skyddande båtvax. 

Djupare repor eller väldigt repiga skrov är ett lite större projekt att åtgärda och du kan läsa mer hur du ska tänka kring lagning av repor här.

Underhåll av rörliga delar

Lösa eller försvagade delar kan leda till försämrad kontroll över kajaken och leda till större risk för andra skador.

Deckfittings är de små plastplopparna som sitter på kajakens däck och håller linorna på plats. De är väl tekniskt sett inte en rörlig del, men men. Kolla att plasten är okej och inte börjar bli sliten och uppäten av solen. Spraya med 303 aerospace protectant eller se till att de får ett lager med uv-skyddande båtvax för att förlänga livslängden. Kolla att bultar och muttrar är åtdragna.

När du drar åt bultar och skruvar var noggrann med att inte dra åt för hårt. Det kan leda till att packningar spricker och börjar läcka. Se över skruvar och bultar efter att du har fraktat din kajak, vägvibrationerna kan få dem att börja lossna.

Sitsen är väl egentligen inte heller en rörlig del, det enda som du vill kolla här är bultarna så att de är åtdragna.

Rodret finns i massor med olika varianter, vi använder SmartTrack så det är vad vi utgår ifrån här. Rodret består av en mängd med olika delar, de flesta finns som reservdelar så hela rodret behöver sällan bytas ut om något skulle hända. Rodret sitter längst bak på kajaken och kopplas med linor eller vajrar till pedalerna i sittbrunnen. Inom räckhåll från sittbrunnen finns också möjligheten att fälla upp eller ner rodret med en lina och en ClamCleat. Underhåll rodret genom att hålla det rent och se till att alla de små rörliga delarna sitter kvar och rör sig som det ska. Spraya sparsamt med siliconspray om det börjar bli kärvt. Byt ut linor om de börjar bli slitna, det vanligaste ställena för slitna linor är i pedalerna och bakom sitsen.  Köp nya roderlinor här!

Skäddan fick ju en helt egen rubrik eftersom den alltid ska strula.

Pedaler kan bli slitna med tiden, framförallt de delar som kopplar till roderlinorna. Även här finns de flesta mindre delar som reservdelar och går att byta ut. Håll pedalerna rena och spraya med siliconspray om de börjar bli kärva.

Statiska linor slits sakna men säkert, kika på dem och byt ut när det börjar bli ordentligt luddiga. Titta extra noga runt deckfittingsen, handtagen och i ändarna där de är knutna. Byt hellre för tidigt än för sent, ett par meter lina är mycket lättare och billigare än en krossad kajak. Köp nya här!

Dynamiska linor töjer sig med tiden, dra åt dem och gör dem tajtare med tiden och byt ut när de inte längre är dynamiska nog. Dåliga dynamiska linor är inte ett jätteproplem för kajaken, men om du förvarar din säkerhetsutrustning under dem på däck är det bra att de är i gott skick. Köp nya här!

Förvaring

Om möjlig vill du förvara din kajak frostfritt upphöjd från marken, upp och ned och skyddad från direkt solljus. Ta även av luckorna för att undvika fukt i kajaken. 

Transport av kajaken på takräcke

Var noga med att följa de lagar och regler som gäller för att frakta gods på tackräcke. Se också till att du inte överskrider de rekommenderade vikterna för ditt takräcke. 

Undvik att lägga kajaken med skrovet mot takräcket, skrovet är inte designat för att hantera den sortens krafter och det kan leda till att din kajak blir missformad eller får andra skador. Om möjligt kör kajaken upp och ned eller på sidan och skydda den mot hårda kanter. 

Spänn fast kajaken så hårt att den sitter fast men överdriv inte. Ska du köra långt och i höga hastigheter rekommenderar vi att även spänna fast kajakens för och akter. Spänn inte för hårt, det kan deformera kajaken.

Att frakta kajaken upp och ned eller med ett transportkapell över sittbrunnen minskar dessutom bränsleförbrukningen.

Hantering av kajaken på land

De skador jag ser mest på kajaker är från hantering på land, kajaker som har blivit tappade, trillat av kajakvagnen, förvarats på bockar och blivit vattenfyllda under vinterhalvåret eller olika former av transportskador. 

Om det är möjligt, undvik att hantera kajaken på egen hand. Be någon om hjälp att lasta och lossa kajaken från takräcke eller släp. Se till att noga kommunicera var, när och hur kajaken ska lyftas och vändas så att den inte tappas. 

När ni lyfter kajaken, gör det under kajaken i för och akter. Handtagen är framförallt för att hantera kajaken i vattnet och kan, framförallt om linorna är slitna, gå sönder om kajaken bärs i dem. Bär kajaken så lite som möjligt när den är lastad.

Om du använder en kajakvagn, se till att den är korrekt ihopmonterad och placerad på rätt ställe under kajaken. Var försiktig med svårare terräng och ta det långsamt.

När du går i land med kajaken, dra upp den ur vattnet men undvik att släpa den på land. Be om hjälp och lyft kajaken dit den ska eller rulla den på en vagn.

Sammanfattning

Att noga ta hand om din kajak och därmed tidigt upptäcka skador och slitage kan spara dig mycket tid och pengar. Små skador som verkar osignifikanta kan påverka kajaken och orsaka skador som är både svåra och kostsamma att laga. Att spendera en dag utanför paddelsäsongen för att underhålla din kajak kan ge dig njutbara stunder och äventyr i många extra år. 


Older post Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published