Klarälven till Västerhavet - 12 juli - dag 5: Skoga kraftverk - Höje (21,2 km)

Klarälven till Västerhavet - 12 juli - dag 5: Skoga kraftverk - Höje (21,2 km)

Hejsan allihopa!

 

Vilken dag det har varit! En berg-och dalbana av känslor, energi och vattennivåer.

 

Dagen har i korta dragit inneburit mångtaliga kilometer på älven samt totalt 4 lyft kring olika kraftverk av olika svårighetsgrad och omfattning som satt stark prägel på dagen.

Andningspaus mellan alla vattenkraftverk.

Första kraftverket, Skoga kraftverk, sov vi över vid under natten. Vi är nog alla överens om nu i efterhand att det var en ovanligt svårstartad morgonen. Troligtvis är det en blandning av ett flertal långa paddlingsdagar i ryggen i kombination med att det var vår tidigast morgon. 

Märkliga konstruktioner i älven, gissningsvis från flottning av timmer.

Hur som haver ändrade vi vår färdplan att knalla 2km nedströms till en preliminär plats att sjösatta kajakerna efter att upptäcket en närmare plats på strax under 500 meter, om än i mer svårtillgänglig terräng. Det slitiga arbetet att bära 3 stycken vändor med 24kg kajaker exklusive personlig utrusning och packning i kuperad miljö påbörjades. 

Såhär kan det se ut när man närmar sig ett kraftverk.

Efter ett flertal timmar av slitigt arbete unnade vi oss ett bad innan vi med hopp om lättare framtida lyft till kommande kraft nedströms satte oss i kajakerna och fortsatte. 

 

Men oj vad vi hade fel! Det var nästintill komiskt där vi står där 10-tals meter ovanför en flera hundra meter lång torrlagd älvfåra fylld med kala klippor och kolossalt mycket sten. Lowe och William begav sig på ett äventyr att finna lämplig plats att bära kajakerna till nedanför kraftverket medans Noah erbjöd sig att strategiskt ”vakta” kajakerna och all utrustning. Dessvärre letade vi förgäves men gav inte upp trots att energinivån och humöret var kört i botten.

 

Istället paddlade vi över till andra sidan älven där vi mirakulöst fick hjälp av en dansk familj, som var på semester i en stuga vid älven, genom förflyttning av utrustning och hjälp att bära kajakerna en kilometer nedströms. Efter denna strapats kände vi oss oövervinnerliga. Skrålandes fortsatte vi in i en vindstilla, ljummen och molnfri kväll.

Kraftverken går inte att paddla igenom.

Välmåendet var som bäst när vi kom till nästa kraftverk. Vi sannerligen förfördes av den ljuvliga och vackra omgivning som ramade in kraftverket och dess närhet. Efter en kortare förberedelse var kajakerna skulle sjösättas hann vi med ett litet photosession, fiskskådning och allmän livsnjutning.

Man måste ju ändå ha kul trots att det är jobbigt!

Den kilometer som följde innan nästkommande kraftverk upplevdes som en orörd oas där vi alla uppnådde ett totalt lugn i sinnet: härligt! 

Sinneslugn.

Det sista kraftverket var en enkel match för nu med erfarna  kajak-runt-kraftverksbärare. Klockan visade nu närmare tolv på natten när vi för sista gången för idag lämnade ännu ett vattenkraftverk bakom oss. 

Isättning av kajaker efter kraftverken.

Nattpaddlingen som följde var en upplevelse utöver det vanliga. Stillheten var för oss alla något nytt och satte en mystisk prägel på naturen på älvens flodbanker. 

 

Stjärnfallet var nog dock det häftigaste på hela dagen. Ett sådant vackert skådespel vi fick bevittna när en ovanligt stor meteorit brann och lyste upp himlavalvet. 

Äventyrsgänget: Lowe Kinlund - fotograf (t.v.), Noah Sandgren - samtidsanalytiker (mitten) och William Olsson - projektledare (t.h.)

Natthamn blev en stor allmän öppen badhytt vid en fin gräsmatta precis intill älven där vi alla sover tillsammans inne på golvet.

 

En händelserik dag,

 

Allt gott!

 

//William 


Older post Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published