Klarälven till Västerhavet - 20 juli - dag 13: Vargön - Lilla Edet (46,3 km)

Klarälven till Västerhavet - 20 juli - dag 13:  Vargön - Lilla Edet (46,3 km)

Hejsan!

 

Plötsligt händer det! För första och troligtvis enda gången lyckades vi gå upp när klockan ringde. Redan vid 06:10 på morgonen var vi ute ur tältet. Visserligen tar det ett tag för oss att komma igång men det blev helt klart en rekordtidig avfärd!

Nattens läger vid Gaddesanna intill Vargön.

Idag var sista dagen på Vänern, Europeiska Unionens största sjö. Lite av den vind vi upplevde igår fanns kvar men det ställde inte till med några problem.

Vargöns branta klippor reser sig tydligt ur landskapet. 

Första målet var Vänersborg där det sista doppet i Vänern togs innan vi begav oss in i metropolen. I den matbrist vi befann oss i var en matbutik högst upp på den en punkts långa ”att-göra-listan”. 

Med fotograf på land kan man få med oss alla på bild samtidigt i kajakerna.

Hungriga gick vi in i butiken och lyckades lassa i allt från fikabröd och baugette till makaroner och majonnäs i varukorgen. Lunchen blev en baguettebaserad måltid med butiksgrillad kyckling och barbequesås samt en gedigen mängd fikabröd.

Caféet i matbutiken blev utmärkt plats att fylla på med energi. 

Trötta som vi var från lunchen och den tidiga morgonen tog vi en timmes sov och matsmältningspaus intill vattnet innan vi fortsatte ned i Göta kanal som vi precis hade börjat paddla i.

Vilopaus i Vänersborg.

Den första slussen vid Brinkebergskulle missade vi med 30 sekunder vilket var förargligt. Att vi sedan inte fick åka med nästa gång portarna öppnades då slussvakten missade oss var inte heller så värst kul. Istället resulterade det hela med att vi fick bära ned kajakerna till en liten kanal precis bredvid. Visserligen var det nog det lättaste lyftet men att lyfta kajakerna är inte på vår ”omtyckta-saker-vi-gjort-under-detta-äventyr-lista”. Dock ska det tilläggas att vi även fick hjälp av Axel som från och med igår följer oss med bil medans vi paddlar. 

Slussen i Brinkebergskulle. 

Kort pratstund med en lots från Grums.

Efter en kortare paddling kom vi till ett febrilt Trollhättan. I den trånga kanalen som invigdes för 105 år sedan, 1916, fick vi samsas om utrymmet och slussarna med allt från små fritidsbåtar till stora tankers och dylikt. 

Besviken Noah att fartyget inte väjde för oss >:( 

Vi har från olika håll att det egentligen inte är att rekommendera att slussa i kajak men det var inte några helst problem för oss. Till alla er som planerar att paddla förbi sluss är våran rekommendation att bara köra på! Både roligt och enkelt då man slipper bära. (Vi har inte testat att slussa uppströms).

Slussarna rymmer gott om plats för en liten kajak. 

Snabba puckar in i slussen.

Slussportarna öppnas! Snabbt in till nästa. 

Väl genom de 3+1 slussar som finns i Trollhättan av de totalt 6 stycken slussar i Göta älv hade vi alltså enbart en sluss kvar som finns i Lilla Edet. Efter cirka två mils paddling valde vi att slå läger precis intill slussområdet. För enkelhetens skull undviker vi att bära och väljer istället att slussa förbi den absolut sista uppdämning på hela den resa, vilken grej! Som vi längtar…

 

Lilla Edets kraftverk, den sista uppdämningen på våran resa. 

Det var allt för idag, dags att vila då det är en ny dag imorgon.

 

Allt gott,

 

//William


Older post Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published